Lahden Helluntaiseurakunnan historiaa

1900-luvun alussa koettiin eri puolilla maailmaa hengellisiä herätyksiä. Helluntaiherätyksen katsotaan syntyneen vuonna 1906 Los Angelesissa koetun Pyhän Hengen vuodatuksen yhteydessä. Sieltä armolahjoja opettava hengellinen liikehdintä levisi myös Pohjoismaihin saavuttaen Suomen vain muutamaa vuotta myöhemmin.

Seurakunnan perustaminen

Lahdessa seurakunnan perustamiskokous pidettiin joulukuun 2. päivänä 1926. Työ lähti hyvin käyntiin myös siksi, että perustamiskokouksessa 23-vuotias Vilho Hartonen valittiin seurakunnan saarnaajaksi. Hänen johdollaan työ alkoi vakiintua ja sai säännölliset muotonsa. Pyrkimys ehdottomaan raamatullisuuteen heijastui myös seurakunnan nimessä. Lahtelaiset valitsivat seurakunnan nimeksi Lahden Siion-seurakunta, mutta vuosikymmenien jälkeen se muutettiin Lahden Helluntaiseurakunnaksi.

Kokoontumistilat

Alussa seurakunta kokoontui kodeissa ja vuokrahuoneissa, mutta vuonna 1951valmistui oma rukoushuone Harjukatu 15:een, ja sen käytyä ahtaaksi vuonna 1972 Kiveriönkatu 1:een. Tilanahtaus johtui osittain siitäkin, että aiempina vuosina myös ympäristökunnista kuului runsaasti väkeä seurakunnan jäsenistöön. Nykyisin monilla paikkakunnilla on omat seurakuntansa. Vuoden 2008 lopulla valmistui Kiveriönkadun rukoushuoneen saneeraus, jossa huomioitiin monet nykyajan tekniset vaatimukset.

Seurakunnan hallinto

Seurakunnan johto haluttiin rakentaa Uuden testamentin mallin mukaisesti. Niinpä hengellisiä, käytännöllisiä sekä nykyään myös taloudellisia asioita johtaa vanhimmisto, jossa on tarvittava määrä vanhimpia (jäseniä). Vuonna 2003 tehtiin päätös liittyä Suomen Helluntaikirkkoon. Seurakunta on silti itsenäinen ja päättää omista asioistaan.

Työmuodot vapaaehtoistyön varassa

Pastorit, lähetystyöntekijät ja toimistonhoitaja ovat olleet palkattuja työntekijöitä. Seurakunnan lukuisat työmuodot kuten lapsi- ja nuorisotyö, musiikki, päiväseurat, ystäväpalvelu jne ovat vapaaehtoisten vetäjien ja tiimien johtamia.

Sivustomme käyttää evästeitä verkkopalvelun toimittamiseen ja käyttäjätilastointiin. Lue lisää tietosuojaselosteesta.