Lepo

Seurakuntamme kevätkausi oli täynnä työtä ja tekemistä. Muun muassa Talvipäivät, Seurakunnan istutus -seminaari ja helluntain Ihan Liekeissä -suurtapahtuma työllistivät niin työntekijät kuin vapaaehtoisetkin. Näiden lisäksi olemme ylläpitäneet kaiken muunkin säännöllisen toimintamme ja järjestäneet lukuisia pienempiä tapahtumia ja koulutuksia.

Nyt onkin hyvä hetki itse kunkin meistä etsiä itselleen sopivin ja mieleisin tapa rentoutua ja levätä. Jokainen tarvitsee riittävästi lepoa voidakseen hyvin, jaksaakseen suoriutua työssä ja seurakunnassa sekä ylläpitääkseen tarvitsemamme sosiaalisen elämän.

Lepo on tarpeen ruumiillemme, sielullemme ja hengellemmekin. Lepo ei ole kuitenkaan synonyymi laiskuudelle tai vastakohta työlle ja Jumalan palvelemiselle. Lepo on osa kokonaisuutta. Se kuuluu niin ihmisyyteemme kuin jumalisuuteemmekin.

Levosta käsin

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, mitä sanonta ”levosta käsin” oikeastaan tarkoittaa? Voimmeko palvella Jumalaa levosta käsin? Sanonnan synnyttämät mielikuvat voivat vaihdella aika lailla. Ehkä joku näkee itsensä palvelevan Jumalaa sohvallaan maaten, ellei peräti ihan syvässä unessa ollen. Tai joku toinen voi visioida itselleen sopivista sapattivuosista ja sen jälkeisestä levosta käsin palvelemisesta. Jeesus sanoi: ”Tulkaa minun luokseni, kaikki te, jotka teette raskasta työtä ja kannatte taakkoja, niin minä annan teille levon. Ottakaa minun ikeeni päällenne ja oppikaa minusta, sillä minä olen sävyisä ja nöyrä sydämeltäni. Näin te löydätte levon sielullenne, sillä minun ikeeni on sopiva ja minun kuormani on kevyt.” (Matt. 11:28-30)

Lepoa Pyhässä Hengessä

Loppujen lopuksi onkin kyse tekemisestä, Jumalan palvelemisesta ”Jeesuksesta käsin”. Henkemme on levossa, kun se on sopusoinnussa Jumalan kanssa. Jeesuksen sovitustyö mahdollistaa tämän levon. Sielumme on levossa, kun saamme muuttua Kristuksen kaltaisuuteen Pyhän Hengen työn kautta. Henkemme ja sielumme lepo vaatii siis vain antautumista Pyhän Hengen työlle.

Ruumiimme levosta meidän tulee kuitenkin kantaa vastuu itse. Uni, terveelliset elämäntavat, kiireettömyys, riittävä liikunta, toimivat ihmissuhteet, armollisuus itseään kohtaan ja kurinalaisuus mahdollistavat oikean ja riittävän levon.

Lepoa työssä

Itse koin koko tiiviin kevätkauden suurta lepoa kaiken työn ja touhun keskellä. Sain elää todeksi Pyhän Hengen synnyttämän sielun ja hengen levon sekä onnistuin huolehtimaan ruumiinikin levosta riittävästi. Kiitollisena voin sydämestäni yhtyä Jesajan ennustukseen: ”Näin on oleva siihen saakka, kunnes päällemme vuodatetaan Henki korkeudesta. Silloin autiomaa muuttuu hedelmätarhaksi ja hedelmätarha on metsän veroinen. Autiomaassa asuu oikeus, ja hedelmätarhassa majailee vanhurskaus. Silloin on vanhurskauden hedelmänä rauha, vanhurskauden vaikutuksena lepo ja turvallisuus iankaikkisesti. Minun kansani on asuva rauhan majoissa, turvallisissa asuinpaikoissa, huolettomilla leposijoilla.” (Jes. 32:15-18)

Levollista kesää!

Petri

Pääkirjoitus (kirjoittajan versio) Kevätsade 3/2013

lomat.jpg

Kommentit:

Jätä vastaus(Sähköpostiosoitettasi ei näytetä julkisesti.)Viimeisimmät kirjoitukset:

Lepo
06.07.13
Petri Viinikkala

Sivustomme käyttää evästeitä verkkopalvelun toimittamiseen ja käyttäjätilastointiin. Lue lisää tietosuojaselosteesta.